Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ


Λίγα λόγια για τον Λωτρέκ
Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1864 και πέθανε το 1901 σε ηλικία τριανταεπτά ετών.
Υπήρξε αριστοκράτης, λάτρης του Παρισιού, των απολαύσεων και των χορευτριών του θεάτρου. Τον μάγευε η παρισινή νύχτα  και ο κόσμος του τσίρκου, των χοροδιδασκαλείων και των πορνείων από όπου αντλεί έμπνευση για την θεματογραφία του.
Εξαιτίας δυο ατυχημάτων στην παιδική του ηλικία έμεινα νάνος με ύψος μόλις 1,35, στραβά πόδια, μεγάλο κεφάλι και παραμορφωμένο σώμα. Δεν έχασε ωστόσο ποτέ την πίστη στον εαυτό του. Ενδιαφέρον τύπος..

Το έργο του
'Εζησε και ζωγράφισε σε μια εποχή που κυριαρχεί ο ιμπρεσιονισμός και η αποτύπωση του φυσικού χώρου και του φωτός ενώ αυτός διαφοροποιείται καθώς ενδιαφέρεται να παρουσιάσει τον άνθρωπο. Να γίνει ένας χρονικογράφος της σύγχρονης ζωής. Να ερμηνεύσει την ανθρώπινη ψυχή. Εργαλεία του είναι το σχέδιο και οι γραμμικές διατυπώσεις. Συχνά σκληρές και βίαιες καταφέρνουν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο του θέματος σε όλη την πολλαπλότητα και αντιφατικότητά τους. Τα χρώματά του, τις περισσότερες φορές παραπληρωματικά, διατηρούν την εσωτερικότητα και την ευγένειά τους.
Συνδυάζει λοιπόν με θαυμάσιο τρόπο τη δύναμη και την οξύτητα της γραμμής με την αμεσότητα και τη δροσιά του χρώματος. Η συνθετική πληρότητα και η αλήθεια της έκφρασης μεταβάλλουν το ατομικό σε τυπικό.

Επιρροή
Ανυπολόγιστη υπήρξε η επίδρασή του στη λιθογραφία, το τοιχογράφημα, την εικονογράφηση βιβλίων και στην εμπορική διαφήμιση καθώς κατάφερε με τις νέες εκφραστικές δυνατότητες που επέβαλλε να τις περάσει στο επίπεδο μεγάλης, γνήσιας τέχνης. Ακόμη και ο Πικάσο επηρεάστηκε από τη ζωγραφική του όταν πήγε στο Παρίσι το 1901. Χαρακτηριστικά όπως το οξύ σχέδιο και η διαπεραστική κριτική ματιά, που διακρίνονται στα έργα του Πικάσο μετά το 1901, προέρχονται από την μελέτη των έργων του Λωτρέκ.

Πίνακες του

Χορός στο Moulin-Rouge, 1890

Divan Japonaise P. 

Η κυρία Poupoule στην τουαλέττα της, 1898

Αγγλίδα στο Moulin-Rouge,  έγχρωμη λιθογραφία





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου