Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ

Λίγα λόγια για τον Φρίντριχ
Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1774. Το 1835 μένει παράλυτος και δεν μπορεί να ζωγραφίσει μέχρι τον θάνατο του το 1840.
Αποτελεί την πιο σημαντική και χαρακτηριστική φυσιογνωμία του γερμανικού ρομαντισμού.
"Κλείσε τα φυσικά σου μάτια για να δεις τον πίνακα με τα μάτια της ψυχής. Έπειτα κάνε να έλθει στο φως αυτό που είδες στο σκοτάδι ώστε η πράξη σου να ενεργήσει αντίστροφα στα άλλα όντα, από το εξωτερικό στο εσωτερικό", γράφει ο Φρίντριχ το 1830 και μας δίνει μια από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες της συνάντησης του ανθρώπου με το φυσικό χώρο και τον εαυτό του.


Το έργο του
Η ζωγραφική γλώσσα του Φρίντριχ παρουσιάζεται ολοκληρωμένη και εντελώς προσωπική από τις πρώτες του προσπάθειες. Λατρεύει τον φυσικό κόσμο, την ιδέα του άπειρου, την εσωτερικότητα, τη λυρική διάθεση καθώς και τη μοναξιά και την απαισιοδοξία. Με τη ζωγραφική του ο ρομαντισμός ταυτίζεται σχεδόν με την τοπιογραφία. Μια τοπιογραφία που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την διηγηματική περιγραφή αλλά για την πανθεϊστική διάθεση και τον μεταφυσικό χαρακτήρα.
Η νέα διάσταση του χώρου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του και συνοδεύεται από μια καθαρά βιωματική σύνδεση με τα θέματά του  που δίνουν εξαιρετικές εκφραστικές προεκτάσεις. Το τοπίο αποτελεί για αυτόν μια εμψυχωμένη φύση και εισαγωγή για το άπειρο, μια ταύτιση με το θείο. Ο άνθρωπος έχει παραπληρωματικό ρόλο καθώς εμφανίζεται με την πλάτη στο θεατή, βυθισμένος σε ένα είδος μυστικής έκστασης.

Πίνακες του


Ανατολή σελήνης πάνω από τη θάλασσα, 1822
Ηλιοβασίλεμα, μεταξύ 1830-1835

Κυρία μπροστά στο ηλιοβασίλεμα, περίπου 1818
Αβαείο στο δάσος, 1809
Ακτή στο σεληνόφως, περίπου 1835



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου