Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Φράνσις Μπέικον

Λίγα λόγια για τον Μπέικον
Γεννήθηκε το 1909 στο Δουβλίνο από Άγγλους γονείς και πέθανε στη Μαδρίτη το 1992.
Υπήρξε αυτοδίδακτος εξπρεσιονιστής ζωγράφος, ένας από τους μεγαλύτερους του 20ου αιώνα, γνωστός για τα γκροτέσκα, έντονα, συναισθηματικά φορτισμένα έργα του.
Είχε εμμονή με τον Βελάσκεθ, τον Βαν Γκογκ και τον Πικάσο.
Ομοφυλόφιλος, αλκολικός και αυτοκασταστροφικός είχε πει ότι μέσα στο χάος αισθάνεται σα στο σπίτι του. Το εργαστήριό του - δημιουργικό κολαστήριο-  που μεταφέρθηκε από το Λονδίνο στην πινακοθήκη Hugh Lane στο Δουβλίνο, μετά το θάνατό του, το αποδεικνύει.


Λίγα λόγια για το έργο του
Ο Μπέικον ζωγράφιζε  ανθρώπους που φαίνονται βασανισμένοι και σε κατάσταση απελπισίας. Τα στόματά τους ουρλιάζουν και οι μορφές τους είναι παραμορφωμένες. Πολλοί θεατές έλεγαν ότι έκανε τους ανθρώπους να μοιάζουν με ωμό κρέας.
Οι εικόνες του είναι σκοτεινές κι ενοχλητικές. Αποπνέουν θάνατο. Ωστόσο τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους εξουδετερώνουν τον εκ βαθέων συναισθηματικό αντίκτυπο. Ο πόνος αντισταθμίζεται από τη σχεδόν στατική σύνθεση και τη χρήση ασυνήθιστων χρωμάτων. Υπάρχει κάτι το όμορφο και γαλήνιο  στα έργα. Ένα είδος λυρισμού.
Ο Μπέικον επιζητούσε να κάνει ασαφή τα όρια μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης. Σε ένα είδος ανταγωνισμού με αφαιρετικούς καλλιτέχνες όπως ο Pollock, χρησιμοποίησε τη φωτογραφία με έναν διαφορετικό τρόπο, σχεδόν σαν να απαρνιόταν την πρόκληση του νέου μέσου προς τη ζωγραφική, ως το μέσο της ρεαλιστικής απεικόνισης.
Επηρεάστηκε από τις λήψεις του φωτογράφου Muybridge, ο οποίος το 1870 ανακάλυψε έναν τρόπο καταγραφής συνεχόμενων κινήσεων των ζώων και του ανθρωπίνου σώματος.

Έργα του

L: a still image from Sergei Eisenstein’s 1925 film Battleship Potemkin. R: Study after Velazquez’s Portrait of Pope Innocent X 1953
L: Bacon’s “Two Figures” – R: Muybridge reproductions found in Bacon’s studio.
Tryptich August 1973

Triptych May-June 1972


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου